понедељак, 23. мај 2011.

ХРАМОВНА СЛАВА У СИВЦУ

СИВАЦ - Пренос моштију Светог оца Николаја Мирликијског, храмовна слава у Сивцу свечано је почела служењем празничног бденија.

На сам дан празника, литургијским сабрањем мноштва верних у Светониколајевском храму у Сивцу началствовао је презвитер Саво Николић, архијерејски намесник сомборски уз саслужење протојереја ставрофора Радослава Живанова, пензионисаног свештеника бачкопаланачког, и протонамесника Жарка Благојевића, пароха сивачког. После Свете Литургије и трократног опхода око цркве приређена је трпеза љубави.


После вечерњег богослужења у којем су учествовали презвитери протојереј-ставрофор Радослав Живанов, Милош Јевросимов из Кљајићева, Радоје Марковић из Горњег Ковиља, Радивој Веселиновић из Куле, Бранислав Шијачић, Брана Влајковић и ђакон Младен Глушац из Сомбора, пререзан је славски колач и освећено жито.








Овогодишњи кумови Милош и Сандра Голубовић предали су залог славског колача новој куми Бијелој Вуксановић из Сивца. Породица Голубовић је храму даривала комплетну свештеничку одежду и приредила славску вечеру за званице.

Преузмите појединачне фотографије...


Погледајте пројекцију комплетног албума:


О ХРАМУ:
Свети храм је посвећен Преносу моштију светог оца Николаја. Саграђен је 1872. године. Предузимач радова је био Карло Гверер из Сомбора. Након његове смрти, његов рад наставља Јован Шмаус из Апатина. Иконостас је из 1820. године и пренет је из четврте по реду сивачке цркве, а радио га је Павел Ђурковић родом из Баје. Генерално је обновљен 1971. године, када је урађена фасада и окречен споља. Осветио га је Епископ Герман Анђелић 7. октобра 1873. године. Парохија обухвата целу насељену површину Сивца.

Погледајте видео снимак са прошлогодишње славе:

Нема коментара:

Постави коментар

Слободно прокоментаришите вест...