четвртак, 05. мај 2011.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "СВЕТОЂУРЂЕВСКА ЦРКВА У СОМБОРУ"

По програму "Светођурђевских дана" вечерас је у Српској читаоници приређено представљање књиге "Светођурђевска црква у Сомбору" аутора Милана Степановића.
Председник Српске читаонице господин Петар Арамбашић поздравио је све присутне и најавио учеснике промоције. О књизи су говорили архијерејски намесник сомборски јереј Саво Николић, проф. др Ђорђе С. Костић са Балканолошког института САНУ, доц др Десанка Костић са Природно-математичког факултета из Новог Сада и аутор Милан Степановић.
Почасни члан Српске читаонице сомборски сликар господин Сава Стојков свечано је уручио архијерејском намеснику своју слику, уље на стаклу, Светог великомученика Георгија, која ће од вечерас красити ризницу Српске православне црквене општине сомборске.
Ова књига је објављена са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, а доброчинством Саве Стојкова део тиража од 750 примерака је бесплатно подељен свим посетиоцима. Штампање је помогао и Покрајински секретаријат за културу АП Војводине. Аутор је књигу посветио сенима великим сомборских отаца Николе Ђ. Вукићевића, архимандрита Стефана Илкића и проте Константина Т. Костића.
У својој беседи др Ђорђе Костић, иначе рецензент монографије, рекао је да је ово „књига о једној цркви и њеној историјској судбини, али и књига о једној вароши и њеним житељима, о судбини једног 'национа' и његовим грчевитим борбама за место под сунцем бескрајне равнице“, додавши да га структура књиге Милана Степановића подсећа „на Дунав и његове рукавце, аде и канале, јер као што је Дунав господар свега што се око њега догађа, тако је Светођурђевска црква у Сомбору средиште без којег се историја ове вароши не може написати и разумети“.
Милан Степановић je, у свом обраћању, рекао да је „ова повесница само сажетак једне дуге и богате историје која је, током претходна три столећа, била нераздвојиво везана са градом Сомбором и посебно са његовим српским живљем“ и додао да „сажимајући све податке вишегодишњих истраживања о прошлости цркве Св. великомученика Георгија у Сомбору, можемо да закључимо да овај храм, подигнут пре два и по столећа, по својој архитектонској и уметничкој лепоти и величини представља резултат снажне воље његових оснивача и њихових потомака, да потврде своју самобитност, своју веру и народност, али и привредну и политичку снагу којом су тада располагали.“

МИЛАН СТЕПАНОВИЋ (1961), књижар и издавач сомборски, написао је и приредио 11 књига и монографија из завичајне историје, као и неколико књига тематиком везаних за историју књижевности и уметности у Сомбору. Аутор је и преко 70 радова, прилога или чланака објављених у књигама, зборницима, часописима и листовима, десетак историјских изложби и поставки, као и неколико телевизијских сценарија из просветне или књижевне историје. Уредник је преко 60 монографија, књига, уџбеника и публикација.

Преслушајте аудио запис са промоције књиге... (линк)
----------------------------------------------------
ПОДСЕЋАМО:

У 18 часова Владика бачки Иринеј служиће у Светођурђевској цркви Празнично вечерње, чиме ће овогодишњи "Светођурђевски дани" и званично бити завршени.

Нема коментара:

Постави коментар

Слободно прокоментаришите вест...