понедељак, 2. мај 2011.

ПОСЕТА ЕПИСКОПА БАЧКОГ ИРИНЕЈА СОМБОРУ

Сомборци су данас имали част да угосте Преосвећеног Владику бачког Господина др Иринеја који је стигао у Сомбор у раним вечерњим часовима да свечано отвори "Ђурђевданске дане" и изложбу поводом ове значајне годишњице. Преосвећени Владика је најпре ушао у Саборни храм где су га дочекала деца Црквене појачке групе са песмом „Ангел вопијаше“.
Црквени хор Светог Цара Константина и Царице Јелене дочекао је Преосвећеног Владику у свечаној сали црквене општине химном "Тон деспотин". А после Светосавске химне све присутне поздравио је најпре архијерејски намесник сомборски презвитер Саво Николић.
Присутнима се обратио Милан Степановић, аутор изложбе, са кратком беседом о историјату сомборске Светођурђевске цркве, њеној улози и значају у духовном, просветном, културном и политичком животу сомборских Срба кроз историју, те о садржају изложбе. Изложено је преко сто експоната – икона из XVIII и XIX века, сакралних предмета (примењена уметност), старих Јеванђеља, изворних ахривских документа од значаја за настанак и најранију историју цркве, као и старе фотографије.

Погледајте нашу галерију са експонатима...(линк)

Изложбу је свечано отворио епископ бачки др Иринеј Буловић, који је у својој беседи, осим осталог, истакао да „ова изложба показује колико духовног богатства Сомбор поседује и да је, заиста, потребно да постанемо свесни тог наслеђа које обавезује нас, а обавезиваће и оне после нас“.
Беседу Епископа Иринеја можете чути у току програма Радио „Благовесника“ или на нашем блогу... ПОСЛУШАЈТЕ ОДМАХ

Преузмите нашу емисију (десни клик + Сачувај везу као...)

Преосвећени владика Иринеј завршио је своју посету разгледањем студија Радио "Благовесника", спомен-чесме и реплике крста који ће бити освештани у току Ђурђевданских дана, а пред полазак прошетао се и новообновљеном главном улицом у Сомбору у пратњи свештенства и верног народа.

Нове спомен-плоче у порти Саборног храма у Сомбору:


Нова спомен-чесма у порти Саборног храма:


Реплика старог крста Јулијане Паланачки на Тргу Светог Ђорђа:


Шетња новообновљеном главном улицом Краља Петра Првог у Сомбору:


Посета Радио "Благовесника":



Погледајте много више фотозаписа у нашој ГАЛЕРИЈИ:

ПРЕУЗМИТЕ ПОЈЕДИНЕ ФОТОГРАФИЈЕ...

Прегледајте фото-колаж овде на нашем блогу и оставите своје коментаре испод вести. Хвала!

Нема коментара:

Постави коментар

Слободно прокоментаришите вест...