среда, 4. мај 2011.

ПРЕДАВАЊЕ ЕПИСКОПА БАЧКОГ ИРИНЕЈА О ТАЈНИ ВРЕМЕНА И ВЕЧНОСТИ

Трећег дана „Светођурђевских свечаности“ у Сомбору, у препуној сали Српске читаонице „Лаза Костић“, Његово Преосвештество Еписког бачки Господин Иринеј одржао је предавање о тајни времена и вечности. По речима Његовог Преосвештенства, повод за избор ове теме је јубилеј и сећање на време када је подигнут храм Св. Великомученика Георгија у Сомбору.
Говорећи о појму времена, Његово Преосвештенство је, правећи кратак осврт на јелинско-философско поимање времена, изнео хришћанску истину о осмишљењу и испуњењу времена која се темељи на библијско-светоотачком сведочењу. Цитирајући старозаветне библијске речи „У почетку створи Бог небо и земљу“, као и новозаветне „А када наступи пуноћа времена“, Епископ Иринеј је појаснио да је Бог Творац времена, али такође и Учесник у том времену својим Овоплоћењем. Као Творац света, Бог и промишља о овоме свету, а Његова Промисао је, да све што је створио улази у вечност.
На крају предавања председник Српске читаонице „Лаза Костић“ господин Арамбашић, захвалио се Преосвећеном Владици и објавио намеру чланства да замоли познатог сомборског сликара Саву Стојкова, да ослика портрет Епископа Иринеја по узору на угледне Србе, велике мужеве сомборске, чији ликови већ деценијама красе ризницу ове културне установе.
После веома садржајног предавања, уз скромно послужење у свечаној сали сомборске Црквене општине, настављен је срдачан разговор свештенства и верног народа са Епископом бачким Господином Иринејем.
Аудио запис предавања „О тајни времена и вечности“
послушајте на таласима Радио „Благовесника“
или на нашем сајту... ПРЕСЛУШАЈ


Пребаците предавање на свој рачунар...(десно дугме на линк+Save link as...)

Погледајте галерију светлописа са предавања...(линк)

Нема коментара:

Постави коментар

Слободно прокоментаришите вест...