петак, 6. мај 2011.

ПРОСЛАВА ЂУРЂЕВДАНА И 250. СЛАВЕ САБОРНОГ ХРАМА У СОМБОРУ

На дан светога, славног и свехвалнога великомученика, победоносца и чудотворца Георгија, патрона града Сомбора, служена је Света Архијерејска Литургија у Великој Светођурђевској цркви.
Литургијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин Иринеј уз саслужење Господе Епископâ: врањског Пахомија, диоклијског Јована, јегарског Порфирија, свештенства и ђаконства Епархије бачке.
Молитвама и појањем уз сомборски и бачкопаланачки хор, и многобројни народ je узео учешће у евхаристијском слављу.
Јеванђелску проповед одржао је Епископ диоклијски Господин Јован и пренео Сомборцима благослов Светог Василија Острошког и манастира Острога.

Преузмите звучни запис беседе викарног Епископа диоклијског Г. Јована...
По завршетку Свете Литургије и свечане Литије око храма освећена је у црквеној порти чесма – студенац, по пројекту архитекте Симе Јанчића, украшена мозаиком сомборског уметника Дамира Младеновића.
Црквена општина сомборска памтиће овај дан и по томе што јој је руком Његовог Преосвештенства Господина бачког Иринеја уручен орден Светог Саве другог реда.
Његово Преосвештенство Епископ Јован такође је обрадовао Црквену општину сомборску уручивши јој икону Светог Василија Острошког и престони крст.
Овом светом дану обрадовали су се и благочестиви господин Сава Стојков, сомборски сликар, коме је уручен орден Светога Саве трећега реда,
и благочестива госпођа Зорка Вучковић, адвокат из Сомбора, која је за свој труд и несебичну љубав пружену према Црквеној општини сомборској добила Архијерејску грамату.
"Светођурђевски дани" у Сомбору званично су завршени вечерњим богослужењем у којем су учествовали сви Епископи са свештенством и верним народом. За Сомбор заиста несвакидашњи догађај било је и натпевавање леве - "византијске", и десне - "хорске вишегласне" певнице. На послетку је у свечаној сали Црквене општине сомборске уприличена трпеза љубави за којом су Архијереје и званице својим предивним гласовима увесељавали чланови Дечије црквене појачке групе.



Погледајте још неколико светлописа са литургијског сабрања:

***
ПОГЛЕДАЈТЕ НАШУ ГАЛЕРИЈУ СА СВИМ ФОТОГРАФИЈАМА...
Преузмите поједине фотографије из галерије:

Погледајте још једну галерију фотографија аутора Мирослава Марковића...


Погледај пројекцију фотографија по нашем избору:

Нема коментара:

Постави коментар

Слободно прокоментаришите вест...