недеља, 08. мај 2011.

ПРОСЛАВА МАРКОВДАНА У СОМБОРУ

Празник Светог Апостола Марка - Марковдан, у нашем народу познат и као ратарска слава, свечано је прослављен у сомборском Саборном храму Светог великомученика Георгија. У наставку Свете Литургије кренула је народна Литија око храма, током које је освештана млада пшеница.
Вероучитељи Радош и Ана Мирковић, овогодишњи марковдански кумови, предали су залог славског колача новој куми Снежани Миланковић, овогодишњој куми храмовне славе.
Погледајте видео запис са прославе Марковдана...

Погледајте наш албум са свим фотографијама:

Преузмите поједине фотографије:
Све­ти апо­стол и је­ва­ђе­лист Мар­ко – Мар­ков­дан
Пореклом беше Јеврејин, из племена Левијева, ученик светог апостола Петра и његов љубљени син у Духу Светом, син, не по телу, него по Духу. Свети Марко беше уврштен у седамдесет светих апостола Христових. Најпре је пратио светог Петра и био је управо од њега постављен за епископа. На молбу верних написао је Јеванђеље, јер ти верни хришћани у Риму молили су га да им напише оно што им је са светим Петром усмено говорио о Господу нашем, Исусу Христу. Проповедао је Христову веру, у Аквилеју и Египту, где је он био први проповедник Јеванђеља и први епископ, јер све до тада, Египат је био незнабожачки. Но, свети апостол Марко то измени и просвети народ светлошћу свете вере и многе преведе у хришћанство. Сагради многе цркве и постави свештенике и епископе.

Чинио је он многа чудеса: болесне је исцељивао, губаве чистио, нечисте и зле духове је изгонио из људи. Многи тада повероваше у Господа нашег Исуса Христа, поразбијаше своје идоле и крстише се у име Оца и Сина и Светога Духа. Одатле он настави пут у Александрију, да и тамо шири реч Јеванђеља. И ту својим делом и чудом показа Божију силу, тиме што зацели рану обућару, који шилом прободе своју леву руку. Тим чудом он преведе многе у хришћанство, али сазнавши за то, старешине града сковаше план да га убију и у тој намери успеше и то баш на Ускрс, када свети Марко служише Литургију у александријској цркви. Најпре га бацише у тамницу, а сутрадан га погубише, приликом чега Сунце сакри своје зраке, небо се отвори и би велики земљотрес. Овај свети апостол и јеванђелист и мученик Христов, сконча у Египту, у граду Александрији, 25. априла и беше стар 68 година и би увенчан венцем вечне славе.
Тропар (глас 3):
У верховнаго Петра научивсја, апостол Христов бил јеси, и јако солнце странам возсијал јеси, Александријом удобреније бив блажене; тобоју Египет от прелести свободисја, евангелским твојим ученијем просвјешч всја јако свјет; столп церковниј; сего ради твоју памјат чтушче свјетло празднујем, Марко богогласе: моли тобоју благовјестимаго Бога, да согрешениј остављеније подаст душам нашим.

У иконографији овај Свети Апостол често се представља са гушчијим пером у рици, како пише Јеванђеље. Не ретко, крај њега је лав, са или без крила.
Као свог заштитника славе га ратари, писари, зидари, грађевинари и стаклари.

Нема коментара:

Постави коментар

Слободно прокоментаришите вест...