среда, 11. мај 2011.

МОШТИ СВЕТОГ САВЕ

Тело Светог Саве било је сахрањено у манастиру Милешева. Тражећи утехе и лека у време турске тираније, над моштима свога светитеља скупљао се српски народ са разних страна. Плашећи се да се на том месту не зачне буна против Турака, Синан-паша Београдски нареди да се мошти Светог Саве пренесу у Београд и ту спале. На челу турске војске која је отишла по тело Светог Саве био је Ахмет-бег Оћуз. Војска упаде у Милешеву на Велики Петак, похара манастир, узе кивот са светим моштима и однесе га Синан-паши. Следећег дана, на Велику Суботу, мошти Светог Саве Српског спаљене су на Врачару. Било је то 1594. године. Овај језовити догађај је пропраћен плачем и лелеком широм српске земље.
Многима није познато, да је приликом спаљивања моштију Светог Саве сачувана његова лева рука, која се и данас чува у манастиру Свете Тројице код Пљеваља. У истом манастируналази се и штап и омофор Св. Саве, део моштију Светих Козме и Дамјана, Свете Текле, и светих 40 мученика. Иначе део моштију Св. Саве сачуван је и у Трнову у Бугарској у време када је пренет у Србију.
Бугарски научници који су посетили манастир Свете Тројице, кажу да је то заиста Савина рука зато што делић моштију који је код њих савршено одговара осталом делу шаке. Мали прст који недеостаје, чува се у цркви у граду Самокову.

Кажу, Турци су при одласку из Милешеве у Београд мошти ставили у врећу а ковчег бацили. Ни данас се не зна од којег је дрвета саграђен. Нађе га један сељак и у њему је похрањивао јабуке. Причају, био је муслиман. Један имућнији Србин, купујући од њега јабуке усред пролећа, приупита га како успева тако дуго очувати их здравима. Повери му се: „У подруму од своје куће имам ковчег једног српског светитеља. Од када у њему јабуке спремам увек су свеже, здраве и никад не мрзну...” Одреши Србин позамашну кесу и откупи ковчег. Донесе га и остави, на чување, братству манастира Света Tројица. Од тог тренутка ћивот Светог Саве, до данашњег дана, је неизмерна светиња, не само за Србе већ и муслимане.

Прочитајте више о манастиру Свете Тројице у Пљевљима...

Нема коментара:

Постави коментар

Слободно прокоментаришите вест...