четвртак, 21. април 2011.

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

Синаксар
Божански Отац, благоустројивши све ствари, одговрајућим поретком читања из светих Посланица и Светога Јеванђеља даје нам четири догађаја којих се сећамо у Велики четвртак: светог дела умивања ногу апостолима, Тајне вечере (када је установљена Света Тајна Причешћа), најдивније и најусрдније молитве и издајства.

Велики четвртак-Служба Дванаест страсних Јеванђеља
Поучивши пријатеље Своје Тајнама, истинита Премудрост Божија припрема трпезу која храни душу и припрема за верне чашу вина живота вечног. Побожно приступимо и ускликнимо: Христос Бог наш је величанствено прослављен.

Као браћа у Христу, стекнимо братољубље, и не оскудевајмо у сажаљењу према ближњем да не би због новца били осуђени као немилостиви слуга и кајали се узалудно као Јуда.

Јутрење-Велики четвртак
Приближимо се у страху тајанственој трпези, и чисте душе примимо Хлеб; останимо покрај Владике да би смо видели Онога који умива ноге својим ученицима и брише их убрусом; чинимо као што видесмо, покоравајући се међусобно и перући ноге једни другима. Јер такву је заповест Христос дао Својим ученицима; али Јуда, роб и варалица, не послуша је.

Читања из Светог Писма:
Посланица:
1Кор. 11:23-32

Јеванђеље:
Мат. 26:2-20;
Јован 13:3-17;
Мат. 26:21-39;
Лука 22:43-45
Мат. 26:40, 27:2

Нема коментара:

Постави коментар

Слободно прокоментаришите вест...