субота, 16. април 2011.

ВРБИЦА 2011

На Лазареву Суботу у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору служена је Света Литругија, а у наставку је одржан парастос поводом шездесет година од упокојења протојереја-ставрофора Хаџи Димитрија Бокшана. Прота Димитрије Бокшан убијен је на Лазареву суботу 1941. године, на хорошу Саборног храма од стране мађарских фашистичких окупатора.

У поподневним сатима, после освећења врбових гранчица обављен је литијски ход кроз градско језгро Сомбора. По повратку са Литије служено је празнично вечерње у којем је учествовао велики број верних међу којима су се нарочито истицала деца.

Лазарева субота или Врбица се слави на суботу уочи празника Цвети (који увек падају у шесту недељу Часног поста) посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила. Тада се у нашим храмовима у поподневним часовима служи вечерње богослужење, и у цркву се уносе млади врбови ластари, тек улистали. Пошто се врба освешта, свештеник народу дели гранчице, и затим се врши трократни опход око храма са црквеним барјацима, рипидама и чирацима. Народ учествује у Литији уз певање тропара Лазареве суботе. Овај празник је пре свега празник деце. За тај дан мајке свечано обуку своју децу, па чак и ону најмању, од неколико месеци, доносе, свечано обучену, цркви, купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата. Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила.
Извор: "Српске славе и верски обичаји"; Епископ Николај и Протођакон Љубомир Ранковић

Гелерија светлописа

Нема коментара:

Постави коментар

Слободно прокоментаришите вест...