четвртак, 30. јун 2011.

ВИДОВДАНСКИ САБОР У СОМБОРУ

У сомборском архијерејском намесништву свечано је обележен велики празник Видовдан литургијским сабрањима многобројног верног народа. У храму Светог Великомученика Георгија у Сомбору, после свете Литургије служен је парастос на којем су појали чланови Дечје појачке групе. У манастиру Светог Архиђакона Стефана, на светој Литиргији, освештан је славски колач и обележена слава сомборских пчелара. Празничну радост увеличао је својим појањем Црквени хор Свети Цар Константин и Царица Јелена.


Током три дана, од 27. до 29. јуна, у Сомбору је одржан „Видовдански сабор“ у организацији Одбора за изградњу безданске цркве Лазарице, Завичајног удружења Срба „Коријени“, Кола српских сестара - Сомбор, Друштва српско-руског пријатељства, Завичајног удружења „Барања“ и Градског народног оркестра «Споменар».

Првог дана, 27. јуна, у Српској читаоници, Сабор је отворен врло запаженим предавањем на тему „Завјет – Народност - Европа“ проф. др Жарка Видовића, историчара цивилизације. Свечаност је настављена у Народном позоришту у Сомбору, у коме је уприличена „Видовданска академија“ са богатим културно-уметничким програмом у коме су учествовали: црквени хорови, градске музичке етно групе, Градски народни оркестар „Споменар“, рецитатори, глумци и соло певачи. Награда за литерарни конкурс „Снага доброте“ ове године је додељена наставници Слободанки Попов из Гакова и ученицама: Миљани Радојчић, Тамари Матић и Тамари Борић.

Другог дана, на Видовдан, у Бездану су освештани колач и кољиво у порти храма Светог Великомученика Кнеза Лазара. Овогодишњи кум храмовне славе је господин Милан Брдар. Пред учесницима овог молитвеног славља песник Мићо Јелић-Грновић одржао је Видовданску беседу, а свечаност је настављена пригодним културно-уметничким програмом. Ове године сомборски бициклисти успешно су организовали ходочашће у славу Божју од храма Светог Великомученика Георгија у Сомбору до Безданске Лазарице.

Трећега дана видовданских свечаности, 29. јуна, у Бездану је одржан први песнички сусрет у целости посвећен Дунаву. Тиме је у оквиру ове манифестације посвећене Лазарици Безданској, храму у настајању истовремено обележен Дан Дунава као европске реке.

Уводно слово о манифестацији одржао је Мирко Стригић, председник Црквеног одбора за изградњу храма, а потом су своје стихове казивали Мићо Јелић-Грновић, песник и позоришни делатник са Баније који након изгона живи и ствара у Владимирцима, потом Стојан Бербер, песник и прозни писац и Давид Кецман - Дако, песник, приповедач и књижевни критичар из Сомбора. Замисао организатора и учесника Првог видовданског песничког бденија је да наредних година ова манифестација буде једно од најзначајнијих културних збивања у Србији, а у склопу свих манифестација посвећених Видовдану.












 

Нема коментара:

Постави коментар

Слободно прокоментаришите вест...