недеља, 28. август 2011.

УСПЕНИЈЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ


У свим местима архијерејског намесништва сомборског прослављен је празник Успенија Пресвете Богородице.

СОМБОР - У Сомбору је прослављена и храмовна слава цркве посвећене Успенију Пресвете Богородице на Великом православном гробљу. У навечерје празника служено је празнично бденије, а Свету Литургију служио је презвитер Саво Николић, архијерејски намесник сомборски. У празничној проповеди отац Саво је подсетио верни народ на бројна имена којима је окићена Пресвета Богородица и подсетио на значај тренутка уснућа и успенија за све православне Хришћане. После трократног опхода око храма, освештано је кољиво и славски колач. Овогодишња кума госпођа Невенка Хубаи приредила је трпезу љубави и предала залог славског колача новом куму господину Здравку Бјелајцу.



СТАПАР – И житељи Стапара свечано су прославили празник Успења Пресвете Богородице. Свету Литургију служио је протонамесник Предраг Билић, парох стапарски. Вечерње богослужење у Световаведењском храму у Стапару служио је протонамесник Алексеј Блануша, парох србобрански, уз саслужење протонамесника Александра Лазића из Српског Милетића и надлежног пароха. Кум овогодишње славе на стапарској Водици био је господин Милорад Благојев из Стапара.

Стапар је ових дана имао и веома богат културно-забавни програм. Наиме, већ 15. пут по реду Стапарци организују манифестацију под називом «Великогоспојински дани» која почиње вечерњим богослужењем и траје читаве две седмице. Госпојински дани у Стапару завршили су се Свечаном Литургијом и парадом фијакера. Ове године, мештани су имали прилике да угосте туристе из разних крајева и прикажу им изложбу старих заната, стапарске голубове летаче, најбоље хармоникаше у Војводини и богат фолклор.

КЉАЈИЋЕВО - У навечерје Велике Госпојине, свечаним празничним бденијем отпочело је празновање храмовне славе цркве у Кљајићеву. Сутрадан, славље је настављено Светом Литургијом коју је служио протонамесник Милош Јевросимов. После вечерње службе освештано је славско кољиво и пререзан славски колач.

У пригодној беседи, отац Саво Николић је истакао значај оваплоћења Сина Божјег и рођења из утробе Пресвете Богородице, којој је у богослужбеним текстовима посвећен највећи број песама. Празничном слављу су присуствовали презвитер Саво Николић, архијерејски намесник сомборски и протонамесник Жарко Благојевић, парох сивачки.

Кума храмовне славе је била госпођа Невенка Пругинић из Кљајићева, а за следећу годину се пријавила госпођа Радојка Судар, такође из Кљајићева.

Нема коментара:

Постави коментар

Слободно прокоментаришите вест...